Är det möjligt att vara självförsörjande på el?

Solceller och bränslecell

Vi har varit på studiebesök hos Hans-Olof Nilsson i Göteborg som producerar sin egen el med hjälp av solceller och bränslecell och på det viset är han helt självförsörjande på el. Detta hus har ett svagströmssystem som all belysningen går på och ett starkströmsystem som driver hushållsmaskiner och en bergvärmepump. Huset har även solfångare som producerar varmvatten under vår, sommar och höst. Det varmvatten som produceras används även till värmesystemet vid behov. Vi ska nu försöka förklara hur det fungerar att producera elen själv – så häng med!

  1. Det börjar med att solcellerna producerar el.
  2. Denna el som produceras går ner i en växelriktare och där omvandlas den från likström till växelström.
  3. Därefter går elen till batteriladdare som sedan laddar ett flertal batterier.
  4. När dessa batterier är fulladdade går elen till en elektrolysör, en apparat som spjälkar vatten till vätgas. Denna vätgas komprimeras sen och lagras i vätgastuber.
  5. När solen inte lyser och solcellerna inte producerar el så används den el som har lagrats i batterierna.
  6. När elen i dessa batterier börja minska så startar bränslecellen, som drivs av vätgasen, och laddar då batterierna med el igen.
  7. För att klara vinterhalvåret när solcellerna producerar begränsat med el har det under sommaren lagrats tillräckligt med vätgas för att driva bränslecellen under vintern.

Som ni förstår är vi helt lyriska över att få vara på studiebesök i detta fantastiska hus. Vi hade många frågor och vi fick många svar av denna enormt kunniga man. Det är så fantastisk att få vara med i utvecklingen av vårt fossilfria samhälle!


Våra tjänster