Är det verkligen nödvändigt?

Att rondera ett värmesystem handlar om att lära känna ett värmesystem för att kunna felsöka när det inte fungerar. Så vad är det då man bör kontrollera när man går in i en undercentral med fjärrvärme eller värmepump och hur vet man att de parametrar som är inställda stämmer överens med verkligheten?

För detta behövs erfarenhet och erfarenhet får man av rutiner. Då kommer man till den svåra frågan vem ska bestämma vilka rutiner man ska ha i en driftorganisation och vem som ska betala för detta. Det är kniviga frågor för den som sitter vid rodret och som har ansvar för att alla värmesystem är säkra och effektiva.

Nu när du har läst så här långt vill du väl ha några handfasta råd. Det viktigaste man ska göra när man kommer in i en undercentral är att använda sina sinnen lukt, hörsel och syn. Behöver du så kommer här några exempel på vad som sen bör kontrolleras vid en rondering.

Tryck värmesystem 

  • Är det tryck i systemet?
  • Finns det förtryck i expansionskärlet?

Temperaturer värmesystem

  • Referensmätning framledning, retur och VVC.
  • Kontroll av temperaturgivare. 

Pumpar och ventiler

  • Är det skrapljud i cirkulationspumparna?
  • Går ventilerna åt rätt håll och är de täta? 

Boka ett digitalt möte så berättar vi mer!

Se alla inlägg

Prenumerera på vår blogg!

Här kan du läsa om hur vi löser problem i vattenburna värmesystem med värmepump eller fjärrvärme. Du får även tips på hur du ska sköta ett värmesystem så att det är säkert och effektivt.

Välkommen att kontakta oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig eller ring oss på 0227-138 00.

Kontakta oss