Då är det bråttom…

Nu har ännu en statuskontroll av ett värmesystem gått av stapeln. I denna fastighet fanns det två bergvärmepumpar och en elpanna. Det fanns ingen övergripande styr- och regler, en så kallad DUC, utan istället var det värmepumparnas styr- och regler som styrde driften av värme och varmvatten.

Det stora problemet i denna fastighet var att elpannan inte var inkopplad till värmepumparnas styr- och regler. Så när värmepumparnas kapacitet inte räcker till så justeras elpannan manuellt.

Vi ponerar nu att det är kallt ute och värmepumparna skulle stanna av någon anledning. Hur lång tid tror du att man har på sig innan rören börjar frysa och det blir vattenskador i fastigheten? För att undvika detta scenario bör man tänka på följande tre saker.

  • Har man värmepumpar med fjärrvärme, el- eller oljepannan som reserv- och spetsfunktion ska den kopplas in på på antingen DUC:en eller på värmepumparnas styr- och regler. Denna inkoppling innebär att reserv- och spetsfunktionen går in automatiskt när det finns behov.
  • Se till att cirkulationspumparna går att ställa i manuellt läge vid ett eventuellt driftstopp. Detta för att när det är minusgrader så fryser stillastående vatten omgående om det inte är cirkulation på vattnet.
  • Ha tydliga driftinstruktioner hur systemet ska återstartas vid ett eventuellt driftstopp. T.ex så ska en värmepump stå i standbyläge innan den återstartas för att undvika kompressorhaveri. Är du osäker hur det är med era värmepumpar ska du kolla med tillverkaren vad det är som gäller!
Se alla inlägg

Prenumerera på vår blogg!

Här kan du läsa om hur vi löser problem i vattenburna värmesystem med värmepump eller fjärrvärme. Du får även tips på hur du ska sköta ett värmesystem så att det är säkert och effektivt.

Välkommen att kontakta oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig eller ring oss på 0227-138 00.

Kontakta oss