Har du koll på vattentemperaturen?

Kontroll av vattentemperatur

Vi vill inte skrämma upp någon men genom att ha koll på temperaturen på tappvarmvattnet undviker man att bli smittad av legionellabakterien. Sjukdomen är ovanlig men de som drabbas kan få en svår lunginflammation. Smittan sker vid inandning av så kallade vattenaerosoler. Att dricka vattnet anses inte vara farligt.

Vad kan man då göra för ha koll att man har rätt temperatur på tappvarmvattnet? Här kommer en lista på olika saker man bör titta på:

  1. Stillastående vatten i t.ex. en varmvattenberedare ska temperaturen vara minst 60 grader. Denna temperatur ställer man in i styrsystemet för varmvattnet. I moderna värmepumpar så finns det så kallade legionellakörningar då vattnet hettas upp till mellan 60 och 70 grader.
  2. Vid tappstället ska varmvattnet vara max 55 grader. Det ska inte vara mer för då är det risk att man bränner sig. Lättast att kontrollera detta är att mäta med en vanlig termometer vid tappstället.
  3. Kallvattnet ska vara kallare än 18 grader.
  4. Handdukstorkar, golvvärme och andra värmare har inte tillräckligt hög temperatur på vattnet och bör därför inte kopplas in på rörsystemet för tappvarmvatten.
  5. I förebyggande syfte kan man se till att ta bort så kallade blindgångare i rörsystemet där det kan finnas stillastående vatten.

Våra tjänster