Vad ska man tänka på med solceller och lagring av solel?

Solceller och lagring av solel

Vårt mål är att producera vår egen el så mycket som möjligt själva för att bli miljövänligare och mindre sårbara. Vi har sen några år tillbaka värmepumpar och solceller installerade och nu tänkte vi ta nästa steg och installera ett batteri för lagring av solel. Problemet är att vi idag har en växelriktare för våra solceller som enligt tillverkaren inte går att koppla ihop med det batteri som de säljer. Detta innebär att vi antingen får köpa en ny växelriktare med batteri eller så får vi köpa ett batteri av ett annat märke. Som vi alla vet så är det inte “bara” att koppla ihop produkter av olika märken på grund av t.ex. olika produkters kommunikationssätt.

Så vårt råd är att man ska tänka större när man planerar för installation av en ny värmekälla. Tänk flera steg framåt så att alla delar kan fungera tillsammans för bästa möjliga funktion och besparing. Dessa steg är vårt förslag hur man tänka framåt.

  1. Värmekälla – t.ex. värmepump eller elpanna. En värmepump tar en del energi och kan ge tillbaka 3-6 gånger. En elpanna har ett förhållande 1:1.
  2. Solceller – väderstreck och skuggning av träd är några saker att tänka på. Vi rekommenderar att alltid installera så kallade optimerare. Installation av dessa innebär att blir det fel på någon av panelerna visas det i displayen samt vid eventuell skuggning på en av panelerna så går bara den panelen ner i effekt.
  3. Solbatteri – välj en leverantör som vet hur man synkar solceller och solbatteri samt ett märke som det kommer finnas uppdateringar på.

Våra tjänster