Läckage i värmesystem

Bland det första man ska göra när man kommer in i en undercentral är att titta om det är vattenläckage någonstans. Den enklaste kontrollen är att titta om det finns vatten på golvet och kontrollera om det är tryck i systemet.

Man brukar mäta från expansionskärlet till systemets högsta punkt för att få fram vilket tryck man ska ha. T.ex. vid 10 meters höjd ska det vara 1,0 Bar plus 0,2 Bar och då får man ett tryck på 1,2 Bar. Ser man inget vattenläckage och om man behöver fylla på med vatten flertal gånger ska man kontrollera om det finnas läckage någonstans längre ut i systemet eller om förtrycket i expansionskärlet har sjunkit.

När man gör en rörinstallation kan man jobba på olika sätt för att få ett tätt system. Man kan antingen svetsa, använda klämringskopplingar eller pressa med ett pressverktyg. När man ska använda presskopplingar finns det några saker som är viktiga att tänka på för att undvika läckage.

  • För att rörinstallationen ska vara godkänd ska pressverktyget vara kalibrerat senast 12 månader tillbaka. Kalibreringen är viktig för att det ska vara rätt tryck vid pressningen.
  • Innan man gör en tryckkontroll av ett rörsystem ska man göra en täthetskontroll av presskopplingarna under tre bars tryck i 30 minuter. Trycket får inte sjunka under tiden!
  • Är det glykol i värme- eller solfångarsystem ska man använda kopplingar med en speciell gummiring. Glykolen löser upp vanliga gummiringar och då är det risk för läckage.
Se alla inlägg

Prenumerera på vår blogg!

Här kan du läsa om hur vi löser problem i vattenburna värmesystem med värmepump eller fjärrvärme. Du får även tips på hur du ska sköta ett värmesystem så att det är säkert och effektivt.

Välkommen att kontakta oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig eller ring oss på 0227-138 00.

Kontakta oss