Dimensionering av cirkulationspumpar

En cirkulationspump fungerar som hjärtat i ett värmesystem och har som uppgift att hjälpa det varma vattnet att cirkulera i systemet. Det är därför viktigt att ha rätt storlek och inställning på en cirkulationspump för att cirkulationen av värme ska fungera. Tryckfall, Delta-T och mVp är några saker att hålla reda på i detta sammanhang. Att dimensionera en cirkulationspump går att göra på flera sätt och här kommer tre förslag på tillvägagångssätt.

  1. Finns det en befintlig cirkulationspump och den behövs bytas så har både Wilo och Grundfos bra verktyg för att hitta en ersättningspump.
  2. Har det inte fungerat med den befintliga cirkulationspumpen så har pumptillverkarna bra support. Lämna information om storlek på hus, antal våningar och rörsystem så hjälper de till att ta fram en ny pump.
  3. Ett annat sätt är att räkna ut flödet och då tar man kW * 0,86 / differanstemperaturen. När det gäller pumphöjden är måttet på hus innan 70-talet 3-4 mVp +10-20 %. På nyare hus är det 4-5 mVp +10-20 %. När det gäller radiatorernas Delta-T så ska det vara 20 grader, golvvärme 5 grader och värmepump 10 grader.

P.S. Du kommer väl ihåg att lyssna på cirkulationspumparna när du är i farten. D.S.

Se alla inlägg

Prenumerera på vår blogg!

Här kan du läsa om hur vi löser problem i vattenburna värmesystem med värmepump eller fjärrvärme. Du får även tips på hur du ska sköta ett värmesystem så att det är säkert och effektivt.

Välkommen att kontakta oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig eller ring oss på 0227-138 00.

Kontakta oss