Hur kollar man ett termostat?

Radiatortermostater har som uppgift att stänga vattenflödet i radiatorerna när temperaturen i rummet är uppnådd. I rum med solinstrålning, rum med braskamin eller i sovrummet där man villl ha svalt är det viktigt att termostaterna fungerar så man inte eldar för kråkorna. Termostater har en livslängd på cirka 10 år och genom att byta dem kan man enligt Energimyndigheten spara mellan 10-30 %.

  • En enkel kontroll man kan göra för att se om termostatet fungerar är att vrida på det. Om det går trögt att vrida på termostatet så är känselkroppen i termostatet troligtvis hel.
  • Stänger inte radiatorn av sig vid justering av termostatet så kan radiatorventilen ha fastnat och då behöver man oftast byta ventilen också.
  • När man kontrollerar termostaterna rekommenderar vi att även lyssna även efter bubblande ljud. Hör man bubblande ljud så behöver man lufta för att det ska vara jämn värme över hela radiatorn.
Se alla inlägg

Prenumerera på vår blogg!

Här kan du läsa om hur vi löser problem i vattenburna värmesystem med värmepump eller fjärrvärme. Du får även tips på hur du ska sköta ett värmesystem så att det är säkert och effektivt.

Välkommen att kontakta oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig eller ring oss på 0227-138 00.

Kontakta oss