
Så här minskar du risken för legionella
Det effektivaste sättet att minska risken för legionella är att ha ett bra förebyggande arbete. Legionellabakterier förökar sig vid temperaturer mellan cirka 20 °C och 45 °C och därför är det viktigt att ha koll på temperaturen både på tappvarmvattnet och på kallvattnet.
- Den utgående temperaturen på varmvattnet ska inte understiger 55 grader och stillastående vatten som t.ex. varmvattenberedare ska temperaturen vara minst 60 grader.
- På VVC ska temperaturen vara minst 50 grader och ett tips är att installera en cirkulationspump som det går att ställa in temperaturen på!
- Kom ihåg att även kontrollera temperaturen på kallvattnet. Temperaturen på kallvattnet vid tappstället ska max vara 18°C för att undvika risken för legionella.
- Handdukstorkar och golvvärme har inte tillräckligt hög temperatur på vattnet och ska därför inte kopplas in på rörsystemet för VVC:n.
- Kontrollera att termostatblandarna har backventiler så att det varma vattnet inte trycks ut till kallvattenledningen.
- Sist men inte minst ska rören för VVC:n vara isolerade och i förebyggande syfte ska man ta bort så kallade blindgångare i rörsystemet där det kan finnas stillastående vatten.
Kontakta oss om du har frågor hur du minskar risken för legionella i din verksamhet!