Så här sköter du din luft/luft värmepump

Så här sköter du din din luft/luft värmepump

En luft/luft värmepump är en värmepump som består av två delar. En utedel och en innedel och har man den rätt installerad så ger den både bra värme och en sänkt energikostnad.

Det man ska tänka på är att det ska vara ett certifierat företag som installerar värmepumpen. Detta är viktigt för att värmepumpen innehåller köldmedium och installationen ska göras på ett speciellt sätt. Om du vill kontrollera om företaget är certifierat kan söka här, Incert.

Ja hur ska man då sköta en luft/luft värmepump så att den fungerar optimalt och håller länge. Om du gör dessa saker kommer du en bra bit på väg.

  1. Rengör filtret i innedelen minst en gång var 14:e dag. Detta gör du enklast genom att dammsuga filtret och / eller skölja det med ljummet vatten.
  2. Det finns ett batteri i innedelen som också behöver rengöras för att luften ska cirkulera ordentligt. Det bästa sättet är ångtvätta batteriet och det rekommenderar vi att ett serviceföretag gör. Om du gör det ungefär varannat år så klarar du dig.
  3. På utedelen är det viktigt att ta bort snö, kvistar och löv. Om det blir isbildning på, under och runt utedelen måste du ta bort det. Du ska stänga av värmepumpen och hälla varmt vatten på isen. OBS! Använd inga vassa verktyg eller varmluftspistol. Dessa förstör bara värmepumpen. Återkommer isbildningen är det något tekniskt fel och då ska du kontakta en servicefirma.

Våra tjänster