Så här sköter du din luft/luft värmepump

En luft/luft värmepump är en värmepump som består av två delar. En utedel och en innedel och har man den rätt installerad så ger den både bra värme och en sänkt elräkning. Det man ska tänka på är att sköta om värmepumpen så att den fungerar optimalt och då håller den också längre. Om man gör dessa saker kommer man en bra bit på väg.

  • Det absolut viktigaste när det gäller luft/luft värmepumpar är att kylkretsen vakumkörs ordentligt vid installationen. Detta moment gör man för att all fukt och främmande gaser ska försvinna från kylkretsen. Gör man inte det på rätt sätt finns det risk för kompressorhaveri.
  • Rengör filtret i innedelen minst en gång var 14:e dag. Detta gör man enklast genom att dammsuga filtret och sen skölja filtret med ljummet vatten.
  • Det finns ett batteri i innedelen som också behöver rengöras för att luften ska cirkulera ordentligt. Det bästa sättet att göra rent batteriet är ångtvätta det och det bör man göra minst en gång varannat år.
  • På utedelen är det viktigt att ta bort snö, kvistar och löv. Om det blir isbildning på utedelen ska du stänga av värmepumpen och hälla varmt vatten på isen. OBS! Använd inga vassa verktyg eller varmluftspistol. Återkommer isbildningen är det något tekniskt fel och då ska du kontakta en servicefirma.
Se alla inlägg

Prenumerera på vår blogg!

Här kan du läsa om hur vi löser problem i vattenburna värmesystem med värmepump eller fjärrvärme. Du får även tips på hur du ska sköta ett värmesystem så att det är säkert och effektivt.

Välkommen att kontakta oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig eller ring oss på 0227-138 00.

Kontakta oss