Varför får jag inte ut värmen i hela huset?

Det är många som hör av sig och har frågor om värmesystem. En vanlig fråga är varför man inte får ut värmen i hela huset när man har ett vattenburet värmesystem med fjärrvärme eller värmepump. Det är en fråga som det kan finnas många svar på och som ibland kan vara ett riktigt detektivarbete.

Att höja temperaturen ut till radiatorerna är en vanlig åtgärd som många använder sig av när man inte får ut värmen i hela huset men det kanske inte löser problemet. Höjer man temperaturen så kostar det pengar och har man fjärrvärme kan man också få straffavgifter om man skickar tillbaka för höga returtemperaturer.

Så tanken med detta inlägg är att oavsett om man har fjärrvärme eller värmepump så behöver man börja med att utesluta vissa saker innan man börjar slå på stora trumman. Dessa tre grundläggande saker är bra att börja med om man inte får ut värmen i hela huset.

  • Är det tryck i systemet? Har du inte inget eller dåligt tryck i systemet så kommer värmen inte ut i huset. Oftast är det expansionskärlet som inte har ett förtryck eller så kan expansionskärlet vara trasigt.
  • Är det rätt storlek och hastighet på cirkulationspumpen för värmesystemet? Är pumpen för liten orkar den inte pumpa runt vattnet i systemet. Pumpar pumpen för fort får man inte avkylning ute i systemet.
  • Fungerar alla temperaturgivare? Givarna har som funktion att ge signaler till styr- och regler och är det fel signaler kommer det inte ut värme eller så eldar man för kråkorna.
Se alla inlägg

Prenumerera på vår blogg!

Här kan du läsa om hur vi löser problem i vattenburna värmesystem med värmepump eller fjärrvärme. Du får även tips på hur du ska sköta ett värmesystem så att det är säkert och effektivt.

Välkommen att kontakta oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig eller ring oss på 0227-138 00.

Kontakta oss