
Har du koll på vilka köldmedier ni har?
Det finns två begrepp man som operatör, fysisk eller juridisk person som har det tekniska ansvaret för kyl- eller värmepumpanläggningar, måste ha koll på när man har aggregat med köldmedium.
Det ena är koldioxidekvivalenter (CO2e) och det är ett sätt att ange hur stor växthuseffekten är vid utsläpp av en gas i jämförelse med utsläpp av samma mängd koldioxid. När man vet CO2e på ett aggregat vet man om man måste göra den återkommande kontrollen av köldmedium enligt F-gasförordningen.
Det andra begreppet är GWP-faktorn (Global Warming Potential) för ett köldmedium. Det anger hur stor växthuseffekt ett utsläpp av ett kg köldmedium har i jämförelse med utsläpp av ett kg koldioxid. Detta är viktigt att veta för att nytt köldmedium med GWP-faktor på 2500 eller högre får inte användas efter 2020 vid service eller underhåll av aggregat med en fyllningsstorlek på 40 ton CO2e eller mer. Regenererat eller återvunnet köldmedium får dock användas fram till 2030.
Vår rekommendation är att göra en förteckning över de kyl- eller värmepumpanläggningar som ni har och vilket köldmedium aggregaten har. Så här ska du göra:
1. Titta på typskylten på aggregatet. Där står det vilket köldmedium det är och hur många kilo köldmedium det är.
2. Gå in på Anläggningskollen och skriv in köldmedium och mängd. Då får du både CO2e och GWP-faktor.
När du har gjort detta vet du vilka aggregat som ska ha årlig läckagekontroll enligt F-gasförordningen och vilka aggregat som överstiger 2500 GWP. Då kan du börjar planera vilka aggregat som behöver bytas ut eller behöver konverteras. Under tiden är det viktigt att se till att de aggregat ni har håller så länge som möjligt!