Hur säkerställer man temperaturen på varmvattnet?

Genom att ha koll på temperaturen på varmvattnet minskar man risken att bli smittad av legionellabakterien. Sjukdomen är ovanlig men de som drabbas kan få en svår lunginflammation. Här kommer några saker ha hålla koll på gällande rätt temperatur på tappvarmvattnet.

  • Det är viktigt att man kontrollerar både inställt och uppmätt värde med jämna mellanrum på VVC och att temperaturen inte understiger 50 grader. Problem med VVC kan bland annat vara dåligt flöde som kan bero på defekt eller felinställd cirkulationspump för VVC.
  • Stillastående vatten i en varmvattenberedare ska temperaturen vara minst 60 grader. I moderna värmepumpar finns det så kallade legionellakörningar då vattnet hettas upp till mellan 60 och 70 grader var 14:e dag.
  • Vid tappstället ska varmvattnet vara max 55 grader så att man inte bränner sig och kallvattnet ska vara kallare än 18 grader. Lättast att kontrollera detta är att mäta med en vanlig termometer vid tappstället.
  • Handdukstorkar och golvvärme har inte tillräckligt hög temperatur på vattnet och ska därför inte kopplas in på rörsystemet för VVC.
  • I förebyggande syfte ska man ta bort så kallade blindgångare i rörsystemet där det kan finnas stillastående vatten.

Du vet väl att du som jobbar med fastigheter kan boka coachning gällande era värmesystem?

Kontakta oss så bokar vi en tid!

Se alla inlägg

Prenumerera på vår blogg!

Här kan du läsa om hur vi löser problem i vattenburna värmesystem med värmepump eller fjärrvärme. Du får även tips på hur du ska sköta ett värmesystem så att det är säkert och effektivt.

Välkommen att kontakta oss!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig eller ring oss på 0227-138 00.

Kontakta oss